Το κονιάκ είναι μια ποικιλία μπράντι η οποία πήρε το όνομά της από την πόλη Κονιάκ στη Γαλλία. Παράγεται από κρασί από την οινοπαραγωγική περιοχή που περιβάλλει την πόλη Κονιάκ, στο γαλλικό νομό Σαράντ, στην περιοχή Πουατού-Σαράντ. Το κονιάκ είναι προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και η παραγωγή πρέπει να πληροί ορισμένες νομικές προϋποθέσεις, όπως να προέρχεται από συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιών, με την ποικιλία τρεμπιάνο, τοπικά γνωστή ως Σαιν-Εμιλιόν, να είναι αυτή που χρησιμοποιείται περισσότερο. Το μπράντι πρέπει να αποστακτεί δύο φορές σε χάλκινα αποστακτήρια και να ωριμάσει δύο χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Το κονιάκ ωριμάζει στα βαρέλια όπως το ουίσκι και το κρασί και έτσι έχει συνήθως μεγαλύτερη ηλικία από το νόμιμο όριο.
Το κονιάκ κατέχει μια πολύ ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα καλύτερα αποστάγματα του κόσμου. Το έχουμε συνηθίσει σε εικόνες δίπλα στο τζάκι ή μαζί με ένα πούρο, αλλά πιθανά, πολλοί από εμάς ίσως να μη το έχουμε γευτεί και ποτέ! Αιτία είναι η κλασική σύγχυση, να θεωρούμε ως κονιάκ ένα οποιοδήποτε μπράντι. Ας τα δούμε όμως από την αρχή.
Αν πάρουμε ένα οποιοδήποτε κρασί και το αποστάξουμε, τότε το προϊόν της απόσταξης είναι ένα μπράντι. Ειδικότερα όμως, αν τα σταφύλια από τα οποία προέρχεται το κρασί, αλλά και η ίδια η απόσταξη, πραγματοποιηθεί σε μία αυστηρά καθορισμένη γεωγραφική περιοχή της Γαλλίας που λέγεται Cognac, λίγο πιο βόρεια από το Μπορντό, τότε το μπράντι μας αυτό, έχει το δικαίωμα να λέγεται κονιάκ.
Η παραγωγή του γίνεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, αφού ο παραγωγός πάρει ένα κρασί το οποίο έχει οινοποιηθεί επίτηδες με χαμηλό αλκοολικό τίτλο, και στη συνέχεια το αποστάξει δύο διαδοχικές φορές, μέχρι να πάρει την καρδιά, το τελικό απόσταγμα.
Στη συνέχεια το κονιάκ θα παλαιώσει σε δρύινα βαρέλια που προέρχονται από τα κοντινά δάση. Εκεί στα κελάρια, είναι που θα διαμορφώσει σε ένα μακρινό ταξίδι στο χρόνο, τον τελικό του χαρακτήρα και αφού φυσικά χάσει σημαντικό μέρος του όγκου του, λόγω εξάτμισης μέσα στα βαρέλια. Είναι κάτι το οποίο είναι ευρύτερα γνωστό ως «το μερτικό των αγγέλων».
Το κονιάκ δεν πίνεται ούτε πολύ παγωμένο άλλα ούτε και πολύ ζεστό, όπως έχουμε δει πολλές φορές να συμβαίνει. Απολαύστε το στην θερμοκρασία που πίνετε και τα ερυθρά κρασιά, δηλαδή μέχρι τους 18 βαθμούς Κελσίου. Αποφύγετε τα κλασικά παλιά ποτήρια τύπου τουλίπας, αφού είναι εντελώς ακατάλληλα για αυτή τη δουλειά, και προτιμήστε τα ειδικά ποτήρια για αποστάγματα που κυκλοφορούν, ή έστω το ποτήρι του λευκού σας κρασιού.
Βάλτε το δίπλα σε μια καλή σοκολάτα, ένα πούρο, έναν εσπρέσο, σε κοκτέιλ το καλοκαίρι και ακόμα ναι, τολμήστε το δίπλα σε φαγητό!
Αποκωδικοποιώντας την ετικέτα
Όλα έχουν να κάνουν με τη νομοθεσία και την παλαίωση. Μην αγχώνεστε! Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες (υπάρχουν και μερικές ακόμα ανάμεσά τους)
VS (Very Special): όταν το νεότερο απόσταγμα στο χαρμάνι είναι τουλάχιστον δύο ετών. Πολύ ποιοτική εισαγωγή στη κατηγορία το Hennessy VS.
VSOP (Very Superior Old Pale): όταν το νεότερο απόσταγμα στο χαρμάνι είναι τουλάχιστον τεσσάρων ετών. Απολαύστε την απαλή ανθώδη λεπτότητα του ιστορικού Courvoisier VSOP.
XO (Extra Old): όταν το νεότερο απόσταγμα στο χαρμάνι είναι τουλάχιστον έξι ετών. Δοκιμάστε το εξαιρετικό Delamain Pale & Dry, ένα χαρμάνι αποκλειστικά από την περιοχή της Grande Champagne.